Dieta wegańska
Zdrowie

Dieta wegańska – czy to dobra alternatywa dla każdego?

0

Dieta wegańska to coraz modniejszy sposób odżywiania, który ma wiele korzyści, ale jednocześnie wiąże się ze sporą ilością wyrzeczeń. Opiera się ona przede wszystkim na całkowitym wyeliminowaniu ze spożywanego jedzenia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy więc zapomnieć o herbacie słodzonej miodem oraz jajkach na maśle serwowanym w niedzielę rano. Jednakże, kiedy przyzwyczaimy się do wspomnianych zmian, zauważymy jak wiele warzyw, roślin strączkowych oraz innych produktów było przez nas do tej pory ignorowanych. Warto zapoznać się ze szczegółami na temat tej diety, a także zaletami związanymi z jej stosowaniem.

Dieta wegańska – czym się charakteryzuje?

Osoby na diecie wegańskiej spożywają tylko i wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Na dnie ich piramidy żywienia można znaleźć produkty zbożowe, wśród których dominuje pszenica, ryż, żyto, proso oraz owies. Oprócz tego jedzą spore ilości warzyw oraz owoców. Środkowy poziom ich piramidy zajmują rośliny strączkowe, orzechy, grzyby oraz rośliny oleiste wśród których wymienia się siemię lniane, słonecznik, sezam oraz pestki dyni. W ich diecie znajdują się również bardzo zdrowe glony morskie.

Dieta wegańska potrzebuje również zamienników mleka krowiego oraz koziego. Spożywa się więc mleko roślinne, czyli sojowe, ryżowe bądź mleko kokosowe. Z kolei klasyczny ser można zastąpić tofu, który powstaje przy pomocy mleka sojowego.  Oprócz tego istnieje niewielka grupa produktów, które znajdują się na samym szczycie piramidy i znajdują się w niej przede wszystkim cukier, roślinny miód, kawa i herbata. Jednakże w weganizmie nie chodzi jedynie o spożywanie właściwych produktów, ale sam sposób ich przygotowywania jest również bardzo ważny.

Sprawdzają się one najlepiej w surowej formie, gdyż nie tracą wtedy witamin, składników odżywczych oraz cennych właściwości, które w diecie osób na diecie wegańskiej odgrywają bardzo ważną rolę.

Czy warto zdecydować się na weganizm?

Kiedy dieta wegańska jest dobrze opracowana wiąże się z całym szeregiem korzyści dla organizmu. Przede wszystkim pomniejsza się ryzyko pojawia się otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Brak w diecie mięsa oraz spożywanie dużych ilości warzyw i owoców sprawia, że ryzyko wystąpienia nowotworów bardzo maleje. Dodatkowo, zapobiegamy kamicy żółciowej, istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z zaparciami, hemoroidami oraz próchnicą zębów.

Dieta wegańska powinna zostać skonsultowana ze specjalistą, czyli dietetykiem. Niewłaściwe odżywianie się prowadzi do niedoborów energetycznych oraz braków w diecie białka, witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza oraz cynku. Środki ochrony roślin i nawozów także stanowią niebezpieczeństwo, dlatego spożywane produkty należy bardzo dokładnie myć przed zjedzeniem. Weganizm zwiększa ryzyko pojawia się anemii, krzywicy, osteomalacji oraz osteoporozy. Oprócz tego często występują wole tarczycowe, zaburzenia neurologiczne i zaburzenia miesiączkowania. W związku z tym nie jest to dieta przeznaczona dla dzieci, nastolatków oraz osób w starszym wieku.

Oceń ten post post

Zobacz także

Jak zadbać o zdrowie psychiczne?
Zdrowie

Jak zadbać o zdrowie psychiczne?

Zdrowie psychiczne powinno być pielęgnowane przez każdego człowieka. Dzięki temu można lepiej funkcjonować, a przy okazji zatroszczyć ...